fbpx

Priznana plesna šola Bolero sedaj tudi v Domžalah

 

Plesni center Bolero, ki v letošnjem letu praznuje 30 let, je poznan po svojem odličnem delovanju, kvaliteti in skrbi za plesno znanje vseh generacij. Priznana plesna šola sedaj deluje tudi v Domžalah, saj je pred kratkim začelo delovati Društvo Bolero Domžale. Prve plesne korake v plesni dvoranici Srednje šole Domžale so bili narejeni že prejšnje šolsko leto, za novo šolsko leto pa pripravljajo kar nekaj zanimivih programov. Pogovarjali smo se z Janjo Pušl, priznano plesno strokovnjakinjo iz Plesne šole Bolero, ki že trinajst let s sinom Danom živi v Domžalah, kar je po eni strani pripeljalo tudi do te odločitve, da to plesno šolo pripelje v naš kraj, saj Janja pravi, da je življenje v Domžalah kot nekakšna oaza naproti življenju v Ljubljani. Prav tako so jo o tem, kdaj bo Plesna šola Bolero v Domžalah spraševali tudi številni Domžalčani.

 

Po številu rekreativnih in tekmovalnih plesalcev vodilni v Sloveniji

 

Plesni center Bolero letos praznuje 30 let svoje rekreativne in tekmovalne dejavnosti. Vodita jo danes priznana plesna strokovnjaka, nekdanja tekmovalca standardnih in latinskoameriških plesov, Janja Pušl in Zoran Kljun. Danes sta oba plesna pedagoga z diplomo, plesna sodnika, predavatelja, Janja tudi mentorica mlajšim kandidatom za plesne učitelje. Direktor, Zoran Kljun je predsednik Plesne zveze Slovenije, Janja pa je aktivna v odboru za rekreacijo in je članica strokovnega odbora za ples. Plesni center Bolero je že nekaj let po številu rekreativnih plesalcev in tekmovalcev ter po številu najboljših mest vodilna plesna šola in plesni klub v Sloveniji. Janja pravi, da si z Zoranom pravzaprav nista predstavlja, da bo skozi leta nastala tako velika plesna zgodba. »Vse je šlo počasi in spontano. Za nami je veliko dela, izobraževanj in poslovnih odločitev. Tudi ta, da sva se z Zoranom pred osmimi leti odločila za nakup prostora v Ljubljani, kjer se danes vsak dan pleše na več kot tisoč kvadratnih metrih plesne površine. Ljubezen do poklica in ljudi, iskrenost in profesionalnost vedno zmagajo.«

 

Plesalci Plesne šole Bolero posegajo po svetovnem vrhu

 

Pravi, da je danes ponosna na veliko število v Boleru zgrajenih plesalcev, ki posegajo po samem svetovnem vrhu: »Iz njih skozi leta usmerjanja in mentorstva nastajajo mladi in kreativni koreografi in plesni učitelji, ki prenašajo znanje na otroke ali odrasle. Smo velika plesna šola, kjer so plesni učitelji in trenerji tudi redno zaposleni. Vlaganje v znanje, medsebojne odnose, poudarjanje človeških vrednot in popolna predanost številnih sodelavcev, je tisto na kar sem izredno ponosna in za to tudi hvaležna. Vsak člen v naši verigi je pomemben in cenjen.«

 

Janja je v Domžalah že pustila plesni pečat

 

Janja najraje deluje v stroki, vodi plesne tečaje za odrasle, maturante ali devetošolce, ustvarja nove plesne programe, vodi prireditve in seveda skrbi za strokovni kader v podjetju. Plesno mojstrico dobro pozna na stotine maturantov, saj tudi v Domžalah že vrsto let dijake zaključnih letnikov Srednje šole Domžale in Gimnazije Domžale pripravlja na plesno četvorko – maturantski ples. Je tudi prva plesna učiteljica v Sloveniji, ki je sistematsko začela izvajati programe za ljudi v tretjem življenjskem obdobju. Tudi ime »Zeleni klub« je njena pogruntavščina, saj v tem klubu plešejo ljudje v starosti od 55 do 80 let. »Nekaj izredno dinamičnih plesnih delavnic sem izvedla tudi v Domu upokojencev Domžale in v tej smeri imam še precej načrtov,« pojasni Janja. Njen cilj je, da v naslednjih letih čim širši publiki predstavi program »S plesom do zdravja in proti demenci«. Zato je vesela vsakega povabila institucij, ki se ukvarjajo s starostniki in demenco, saj sama intenzivno dela na programu plesa proti demenci.

 

Plesni koraki z Bolerom Domžale v novi plesni dvorani Srednje šole Domžale

 

Prav tako ni naključje, da so se v Boleru odločili, da Janja po mnogih letih življenja v Domžalah in po najvišjih rezultatih Domžalčank Lane Smolnikar in Klare Senica, odprejo plesno šolo (Društvo Bolero Domžale) tudi v Domžalah. »V Domžalah do lanskega leta nisem našla primeren prostor, ki bi zagotovil kvalitetno delo z otroci in odraslimi. Lani pa mi je bila s strani Srednje šole Domžale predstavljena njihova nova plesna dvoranica, ki je bila zgrajena v sklopu telovadnice. Nad plesno dvoranico sem bila navdušena, in tako je za Društvom Bolero Domžale že prva manjša generacija odraslih plesnih parov, ki so se že učili družabnega plesa. S plesalci smo se zelo hitro spoznali in povezali ter postali prava plesna druščina, ki je po vajah praznovala tudi rojstne dneve. Vsi pa bodo svojo plesno pot nadgrajevali tudi v novem šolskem letu,« o plesnih začetkih Bolera v Domžalah pove Janja.

 

Za plesne programe v Domžalah bodo skrbela zveneča plesna imena

 

V Boleru imajo izdelanih mnogo različnih plesnih programov, so profesionalci na področju organizacije valet in maturantskih plesov ali plesnih prireditev. Zadnja leta so po številu članov tako na rekreativnem kot na tekmovalnem delu največji plesni center v Sloveniji. Iz njihovih vrst prihajajo zveneča imena kot so slovenska ambasadorka plesa, najboljša slovenska profesionalna plesalka in danes svetovno znana koreografinja Nika Kljun, hčerka Janje in Zorana, ki že osem let živi in ustvarja v Los Angelesu, kjer poučuje ples. Med zvenečimi imeni je tudi Jan Ravnik, večkratne evropski in svetovni prvak ter koreograf, ki se je letos odločil za odhod v ZDA. Oba z Niko sta kljub temu, da živita in ustvarjata preko luže, še vedno povezana s svojimi varovanci v Sloveniji: »Jan Ravnik je izjemno talentiran plesalec in koreograf, ki je strog in nepopustljiv. Tako niza uspeh za uspehom sam, kot njegovi varovanki, nadarjeni plesalki Klara Senica in Lana Smolnikar. Obe sta s strani Plesne zveze Slovenije imenovani za najboljši plesni par v Sloveniji za leto 2017/18, pod trenerskim vodstvom Jana pa sta letos dosegli pet nazivov državnih prvakinj (jazz, show dance, modern).Tako Lana kot Klara sta Domžalčanki.« Dekleti bosta v Boleru Domžale vodili program za otroke, dijake in študente.

 

Z znanjem Lane in Klare lahko tudi Domžale pridobijo nove tekmovalce in zmagovalce

 

Jan Ravnik, ki se je ob tej priložnosti oglasil izza luže, je povedal, da sta Lana in Klara punci, za kateri mu ni težko vstati pokonci ob teh zjutraj za trening ali preživeti vse nedelje v dvorani, saj sta eni bolj talentiranih in pridnih, zagnanih plesalk v Sloveniji: »Vsak njun nastop z mojimi koreografijami je izjemen in z vsakim njunim nastopom sem ponosen kako znova in znova napredujeta. Čeprav sem sedaj na drugem koncu sveta, je naša komunikacija še vedno skoraj vsakodnevna in prav tako upoštevata vse moje napotke, saj treniramo preko "skype" video klica, kjer ju popravljam in pripravljam na tekme. Definitivno bom vedno ob strani tem dvema puncama. Prav tako tudi v primeru, če zaživi domžalska plesna šola za otroke. Ravno tako bom del njunega treniranja otrok in razvijanja novih tekmovalcev in zmagovalcev, saj z njunim znanjem lahko podmladek v Plesni šoli Bolero Domžale postane izjemno dober. Lahko rečem, da bi tudi jaz svojega otroka zaupal tema dvema puncama. Tehnika, gibanje in srce je to, kar plesalec rabi in prav vse to imata ti dve punci.«  Jan še pravi, da se bo vračal v Sloveniji in tudi prihajal v Plesno šolo Bolero Domžale, kjer bo del razvijanja otrok.

 

Lana in Klara pravita, da sta za to priložnost, da bosta v domžalski plesni šoli lahko učili mlade, neizmerno hvaležni. »Vse življenje sem trdo delala za moje plesno znanje. V veliko čast in veselje mi bo, da bom lahko svoje plesno znanje in ljubezen do plesa predala naprej mlajšim generacijam. Verjamem, da bomo skupaj dobro sodelovali, saj me otroška energija vedno spravi v dobro voljo,« nam zaupa Lana. Klara pa doda: »Tudi mene zelo veseli delo z mladimi, zato jim bom z veseljem predajala svoje plesno znanje, ki sem ga pridobila v preteklih letih. Za ponujeno priložnost sem neizmerno hvaležna.« Dekleti bosta konec septembra odpotovali v Prago, kjer bo potekalo svetovno prvenstvo v show plesih. Dva tedna kasneje se bosa predstavili na evropskem prvenstvu v jazzu in modernu, ki bo potekalo v Rusiji. Novembra bosta v nemški Riesi tekmovali na IDO gala tekmovanju, kjer se bodo predstavili le izbrani zmagovalci pretekle sezone. Z mednarodnimi tekmami pa bosta zaključili v začetku decembra na Poljskem, kjer ju čaka se svetovno prvenstvo v jazzu in modernu. »V novi sezoni se na tekmovanjih prav tako želiva predstavljati v najboljši luči ter pokazati nove koreografije in najin napredek. Prav tako želiva še naprej rasti in se razvijati kot plesalki s pomočjo Jana Ravnika, ki je zaslužen za najine dosežke in najin razvoj,« nam še zaupata dekleti.

 

Programi v Plesni šoli Bolero Domžale za vse generacije in za zdravje

 

Trideset let Bolera, dolgotrajne plesne izkušnje pri delu z ljudmi in njihovo odlično sodelovanje je pripeljala do tega, da z oktobrom 2018 v plesni dvorani Srednje šole Domžale prične delovati njihova plesna šola tudi v Domžalah. Janja pravi, da bosta rekreativni otroški program (4-12 let), jazz, showdance in moderne plese za dijake in študente vodili Lana in Klara, potekali pa bodo enkrat tedensko, ob petkih. Z avdicijo za tekmovalni program za otroke (7-12 let) pa bodo pričeli decembra oziroma januarja prihodnje leto. Seveda ne bo manjkal izjemni Jan Ravnik, ki se bo takrat za nekaj tednov vrnil v Slovenijo.

 

Že drugo leto zapored, ob četrtkih bo potekal družabni ples za odrasle pare, za kar bo tudi letos skrbela Janja, ki bo letos uvedla novost v Domžalah – program s Plesom do zdravja – za dame od 45 do 75 let. To je program, ki v Ljubljani izjemno uspešno poteka že šest let, z njim pa v ritmu latino glasbe in evergreenov krepimo telo in se povežemo preko enostavnih plesnih elementov in energijo s samim s seboj, odženemo bolečine in poskrbimo, da z vajami preženemo demenco, ki se kaže kot vsak dan večja težava med starejšo populacijo,« pravi Janja, ki je s tem projektom že sodelovala z Društvom Trepetlika, občasno volontersko pa sodeluje tudi z domovi upokojencev, tudi z domžalskim, kot smo že omenili. Janja je s tem programom, ki je namenjen za plesalce tretjega življenjskega obdobja prva v Sloveniji. Je tudi dobitnica priznanja Zavoda za Šport in rekreacijo Domžale in priznanja Športne zveze Ljubljana za tridesetletno delo na področju plesa.

 

»Dragi Domžalčani, naj ples požene srce in naj vam poboža dušo, mladina pa naj zapleše rekreativno ali tekmovalno s svetovnima prvakinjama v show danceu duo 2017/2018!« Bolero vpisuje od septembra preko prijavnic na www.bolero.si, s tečaji pa začnejo prvi teden v oktobru. Več informacij na telefonski številki 040 322 522 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

 

Vir: Slamnik št. 8 (Miha Ulčar)

 

Dunajska cesta 49, 1000 Ljubljana

 

Uradne ure:

Pon. - pet. od 10:00 do 19:00

 

Tel: 01 512 0 512

Mob: 040 322 522

 

Email: info@bolero.si

 

 ZSInstagram

ZSFacebook

FacebookInstagram

© 2019 Bolero. Vse pravice pridržane.